Povijest

Prema usmenoj predaji i arheološkim ispitivanjima, staro se Nedelišće u prošlosti nalazilo na prostoru između potoka Trnave i sadašnje pruge Čakovec-Maribor. No, taj je dio Nedelišća davno u potpunosti izgorio pa se mjesto širilo na desnu stranu potoka Trnave, točnije, prema jugu i kraju koji se zvao “Kraj grab”. Danas je tamo ulica Maršala Tita u čijem nastavku započinje Čakovečka ulica.

Prema podacima DVD-a Varaždin, davne 1875. godine se u Nedelišću dogodio katastrofalan požar u kojem je u potpunosti izgorjela ulica zvana Pijac – sadašnja ulica Trg Republike i dio sadašnje ulice Maršala Tita. Nije poznato da li je prije tog katastrofalnog požara Nedelišće posjedovalo sprave za gašenje, no u razdoblju od 1875. godine do 1880. godine Općina Nedelišće nabavlja ručnu vatrogasnu štrcaljku najstarijeg tipa koja je imala samo rezervoar vode, kotao i mlaznicu pričvršćenu za kotao. Kasnije, do 1908. godine, u Nedelišću je zabilježeno samo nekoliko manjih požara. Istovremeno se u Međimurju javljaju prva organizirana društva za borbu protiv požarne stihije, najprije u Čakovcu i Prelogu, a do 1908. godine osnovano je ukupno osam vatrogasnih društva. Kako je Nedelišće od davnina bilo jedno od većih mjesta u ovom kraju, bilo je samo pitanje vremena kada će i ono dobiti svoje vatrogasno društvo.

Tako je, upravo na današnji dan prije punih sto godina, 17.05.1908. godine, održana osnivačka Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće. Na osnivačkoj je Skupštini za prvog zapovjednika Društva izabran Juraj Žnidarić, inicijator osnivanja, dok je prvim predsjednikom postao Marinović Franjo. Smatralo se da će on, kao mađarski bilježnik, biti od velike koristi Društvu u njegovu radu i nabavi opreme. Prva pravila Društva odobrena su 06.03.1909. godine od strane Ministarstva unutrašnjih poslova u Pešti. Dugo se vremena ovaj datum uzimao za kao datum osnutka DVD-a Nedelišće, no kasnije se došlo do originalnih dokumenta sa osnivačke Skupštine tako da se kao datum osnivanja Društva uzima upravo 17.05.1908. godine.

Prva oprema u Društvu bile su samo kape nabavljene od vlastitih sredstava članova. Prve uniforme nabavljene su 1909. godine povodom čega je i snimljena prva fotografija članova našeg DVD-a. U početku je postojala samo jedna, već ranije nabavljena, ručna štrcaljka bez usisnih cijevi. Oko 1910. godine nabavljena je ručna štrcaljka promjera cijevi 25 mm na dva kotača, dok je nešto kasnije nabavljena ručna štrcaljka sa usisnim i tlačnim cijevima promjera 52 mm na četiri kotača. Bila je to najbolja moguća oprema u tadašnje vrijeme. Kako tada nije postajalo nikakvo spremište, sva se vatrogasna oprema nalazila u općinskim šupama. Do početka I. svjetskog rata, Društvo je svake godine nabavljalo nešto opreme. Kako nije bilo previše novaca, svaki je član iz vlastitih sredstava kupio uniformu i cipele. Rad se Društva u to vrijeme svodio samo na praktične vježbe koje su se odvijale od travnja do listopada, dok se u zimskim mjesecima nije djelovalo. Kako je 1914. godine započeo I. svjetski rat, rad Društva sveden je na minimum. Završetkom istoga, 1919. godine Društvo se ponovo aktivira i intenzivno radi na uključivanju mladih članova.

Glavna aktivnost u to vrijeme bila je izgradnja vatrogasnog spremišta. Aktivnošću članova i potporom Općine Nedelišće, DVD-u Nedelišće omogućeno je uređenje spremišta tik do općinskih zgrada u Trnavskoj ulici. Tamo je sagrađen drveni toranj visine 16 metara koji je vrlo dobro služio svojoj svrsi – uzbunjivanju građana i sušenju cijevi.

Nedugo nakon toga, 1927. godine, u Društvu se rodila ideja o izgradnji Vatrogasnog doma. Stjepan Mužek, tadašnji predsjednik Društva, Đuro Kresinger, zapovjednik i Martin Viljevac, tajnik Društva, obavljali su pripreme i prikupljali potrebna sredstva za gradnju doma. Nakon što je Kotarski sud 1934. godine donio rješenje da se gradilište od 582 hvata na današnjoj lokaciji upiše u gruntovno vlasništvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće, počelo se s izgradnjom.

Od 1934. godine kada je položen kamen temeljac, pa sve do završetka gradnje, svi mještani zajedničkim snagama pomažu u izgradnji Doma. Vatrogasni je dom 1934. godine podignut pod krov, a 1936. godine počelo se sa žbukanjem Doma iznutra. Iste je godine održana i prva zabava s ciljem prikupljanja sredstava za daljnju gradnju. Vatrogasni je dom kompletno završen i svečano otvoren 08.08.1939. godine velikom javnom vježbom i zabavom na kojoj su bili prisutni gotovo svi mještani Nedelišća koji su dali maksimum svojih mogućnosti prilikom izgradnje, bilo u dobrovoljnom radu, novcu ili prijevozu materijala. Kum Vatrogasnog doma na otvorenju bio je Antun Trajbar koji je ovu čast zavrijedio velikim doprinosom prilikom gradnje Doma.

Izgradnjom Doma, Nedelišće je dobilo potreban prostor za kulturno-prosvjetni rad. Zaključkom Upravnog odbora Društva, 1937. godine osnovana je knjižnica i čitaonica. Osnovana je i dramska grupa čiji su članovi bili većinom vatrogasci, a Društvo je imalo i svoju limenu glazbu.

U vrijeme II. Svjetskog rata, DVD Nedelišće potpuno je neaktivno s obzirom da je okupator zauzeo Vatrogasni dom. Završetkom rata okupator odlazi i za sobom ostavlja uništene vatrogasne sprave, opremu, ali i potpuno uništeni Vatrogasni dom. Nakon toga, vatrogastvo idućih godina brzim koracima napreduje. Tako je obnovljena oprema, ali i Vatrogasni dom.

Jedan od prvih pionirskih vatrogasnih vodova u cijeloj republici osnovan je 1947. godine upravo u Nedelišću. Posebno se ističe i proslava 45. godišnjice osnivanja DVD-a Nedelišće 1954. godine, kada je nabavljena prva motorna štrcaljka marke Rakovica. Tom je prilikom održana i velika javna vježba.

Iduće, 1955. godine, vatrogasno spremište dograđeno je Vatrogasnom domu i tako je 1957. godine u njemu bio i prvi kamion.

U razdoblju od 1950. godine pa sve do današnjih dana, vatrogastvu sa pridaje veliki društveni značaj, a posebno se vodi briga o kadrovskoj osposobljenosti.

Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo svake godine radi na daljnjem unapređenju vatrogastva. Članovi se redovito šalju na vatrogasne tečajeve i time se stručno uzdiže članstvo Društva. DVD Nedelišće tako trenutno broji 70 aktivnih članova. Njih čini 9 članova bez temeljnog ispita, 11 ispitanih vatrogasaca, 21 vatrogasac I. klase, 3 vatrogasna dočasnika, 9 vatrogasnih dočasnika I. klase, 7 vatrogasnih časnika, 7 vatrogasnih časnika I. klase i 3 počasna viša vatrogasna časnika. Također, Društvo broji i 42 pripadnika vatrogasne mladeži i djece.

Ipak, za uspjeh i dobre rezultate Društva nisu dovoljni samo kadrovi, već je nužna i oprema, stoga je Društvo oduvijek težilo za nabavom suvremene vatrogasne opreme. Agregat “Sora” sa usisnim i tlačnim cijevima nabavljen je 1965. godine, a godinu dana kasnije nabavljena je prikolica za prijevoz agregata i potrebne opreme. Iste je godine ujedno instalirana električna sirena na vatrogasnom tornju. Velika svečanost održana je 1969. godine prilikom primopredaje novog vatrogasnog vozila IMV koji nam je služio punih 26 godina. Novi agregat nabavljen je 1974. godine. Bio je to agregat “Rosenbauer” s kompletnom originalnom opremom koji je još i danas u upotrebi.

Vozilo “Mercedes Benz 310 D“ kupljeno je 1995. godine i preuređeno za vatrogasno vozilo. Sljedeće godine Društvo je kupilo i najsuvremeniju vatrogasnu pumpu “Ziegler” sa usisnim cijevima i dodatnom opremom. S obzirom na povećanje broja intervencija, 2001. godine preuredili smo kombi vozilo u navalno vozilo. U njega je ugrađena visokotlačna pumpa „Honda“, rezervoar vode od 800 litara, 3 mlaza sa cijevima duljine 100 metara od kojih svako ima mogućnost gašenja pjenom i sva ostala potrebna vatrogasna oprema. Vozilo ima ugrađena i 2 komada aparata za zaštitu dišnih organa od kojih svaki ima i rezervnu bocu, te aluminijske ljestve.

Kombi vozilo Mercedes Benz 208D Sprinter čija je namjena prijevoz vatrogasaca nabavljeno je 2004. godine vlastitim sredstvima, dok je kombi vozilo Peugeot Boxer nabavljeno 2013. godine.

Zahvaljujući kadrovskoj i materijalnoj osposobljenosti DVD-a Nedelišće, nisu zaostali ni postignuti rezultati na vatrogasnim takmičenjima.

Naši vatrogasci redovito su osvajali najbolja mjesta na međuopćinskim, općinskim i drugim natjecanjima. Posebno vrijedne rezultate na natjecanjima postizali su najmlađi članovi DVD-a Nedelišće. Tako su 1976. godine bili prvaci Međimurja, dok iduće godine na republičkom takmičenju u Petrinji osvajaju 7. mjesto i uručena im je Zlatna plaketa Vatrogasnog saveza Hrvatske. Zbog odličnih rezultata, pioniri našeg Društva predstavljaju Međimurje na susretima pionira Slovenije i Hrvatske i to redom 1977. godine u Storama, 1982. godine u Žalecu, 1986. godine u Laškom i 1987.godine u Kumrovcu. Muška odjeljenja bila su godinama prvaci odreda Nedelišća. Pioniri su zablistali i 1986.godine kao prvaci Međimurja na natjecanju u Prelogu i na republičkom natjecanju 1987. u Slavonskoj Požegi. Najmlađe članica DVD-a su 1997. godine postale prvakinje Međimurja u svojoj kategoriji, dok je ekipa djeca-muški isti uspjeh ostvarila 2006. godine.

Ekipa muški „A“ posljednjih godina redovito se svrstava u red najboljih ekipa u Međimurju. Tako, uz redovito najbolje rezultate koje postižu na Općinskim i Županijskim natjecanjima, valja istaknuti i 5. mjesto sa državnog natjecanja u Varaždinu 2000. godine. Ista je ekipa predstavljala naše Društvo na državnom natjecanju u Splitu 2008. godine i Zadru 2012. godine.

Za izvrsne rezultate svih natjecateljskih ekipa sigurno je zaslužan i primjeren prostor za uvježbavanje, vatrogasni poligon našeg Društva u Doliču. Na poligonu se nalaze dva kontejnera u kojima se nalazi sva potreba oprema za rad svih natjecateljskih ekipa. Na velikoj natkrivenoj terasi bez ikakvog problema možemo smjestiti i do stotinjak vatrogasaca prilikom raznih susreta i druženja naših članova. U svrhu uređenja poligona nabavljena je i sva potrebna mehanizacija, samohodna i trimer kosilica te agregat za struju.

Širenje suradnje i prijateljstva između vatrogasaca potvrđeno je 1999. godine kada smo dugogodišnje prijateljstvo s Prostovoljnim gasilskim društvom Jablane iz susjedne Slovenije i službeno potvrdili, potpisivanjem Povelje o pobratimljenju. Sa njima redovito svake godine održavamo susrete i druženja na kojima razmjenjujemo vatrogasna iskustva i mišljenja. Isto tako, sa DVD-om Mačkovec i Strahoninec redovito održavamo Memorijal Mije Damiša.

Kako vatrogastvo nisu samo takmičenja, proslave i sastanci, njen je osnovni zadatak borba protiv vatrene stihije. U arhivi DVD-a Nedelišća zabilježeno je na stotine intervencija gašenja požara, kako u samom Nedelišću, tako i u široj okolici. Tako su 1914. godine zabilježena 4 požara u kojima su u potpunosti izgorjeli štagljevi, dok je 1948. godine izgorio štagalj kojom prilikom je i smrtno stradao jedan dječak. Od značajnijih intervencija u proteklo vrijeme valja istaknuti gašenje požara „NM“ kluba u Nedelišću 1999. godine, sanacija terena nakon velikog nevremena 2005. godine, gašenje požara trgovine „Kanasta“ 2007. godine i spašavanje pilota i sprječavanje požara uslijed pada ultralake letjelice ove godine u Nedelišću. Također, naši se članovi svake godine susreću i sa dvadesetak intervencija otvorenog prostora. Brzinom, znanjem i učinkovitošću prilikom svih intervencija s kojima se susrećemo, pokazali smo, pokazujemo i pokazati ćemo svim stanovnicima Nedelišća da se mogu sigurno osjećati jer mi smo tu da ih čuvamo i pomognemo im kad je to potrebno.

Ovakvih bi slučajeva zasigurno bilo i mnogo više da ne postoje preventivni pregledi domaćinstva kojom prilikom članovi našeg Društva mještane upozoravaju na moguće uzročnike požara. Društvo redovito obavlja preventivna dežurstva prilikom žetve i sudjeluje u javnim vježbama. Ove smo godine, u sklopu proslave naše velike obljetnice, organizirali Javnu vatrogasnu vježbu Nedelišće 2008. na prostorima Osnovne škole Nedelišće, gdje smo svim stanovnicima Nedelišća pokazali znanje i vještine koje njihovi vatrogasci posjeduju, uz pomoć susjednih DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca. Posljednjih godina obuku Društva godišnje prođe i tridesetak učenika Osnovne škole Nedelišće koje se uči osnovnom znanju vatrogasnih vještina. Tako se i danas nastavlja odlična suradnja osnovne škole i našeg DVD-a, od dana dok je ravnatelj škole bio Martin Viljevac, dugogodišnji tajnik DVD Nedelišće.

Početkom 80-ih godina, uvođenjem vodovodne mreže u Nedelišću, postavljena je i hidrantska mreža po cijelom mjestu. Kupljeno je i po cijelom mjestu postavljeno 25 hidrantskih ormarića sa kompletnom opremom za početno gašenje vodom i suhim prahom.

Sredinom 80-ih godina javlja se problem nedostatka prostora za rad s najmlađim članovima. Prostorija koja je služila za sastanke i u kojoj su se nalazili ormari sa arhivom i vatrogasnom opremom bila je pretijesna da primi četrdeset pa i više članova vatrogasne mladeži i djece. U proljeće 1988. godine Društvo je tako radnim akcijama srušilo drvene šupe u dvorištu Vatrogasnog doma i vlastitim financijskim sredstvima i dobrovoljnim radom započelo s gradnjom novih prostorija. U studenom je 1992. godine održan prvi sastanak u novim prostorijama. Nažalost, 1997. godine u tim prostorima izbija požar koji je načinio veliku materijalnu štetu. Nakon toga, članovi DVD-a vlastitim su radom obnovili prostorije i učinili ih još ljepšima nego prije. Većinu štete financijski je pokrilo samo Društvo vlastitim sredstvima, ali pomogla je i Općina Nedelišće i Vatrogasna zajednica Općine Nedelišće.

Danas je sve očitija potreba Društva za novim garažama i prostorijama jer u trenutnu garažu izgrađenu pred 60 godina ne možemo smjestiti svu postojeću opremu, a kamoli tek opremu za kojom se ukazuje sve veća potreba s obzirom na sve požare i situacije s kojima se sve više susrećemo proteklih godina. Tako se odlukom članova DVD-a 2005. godine krenulo se u realizaciju dogradnje vatrogasnih prostorija. Prostorije koje DVD sada koristi premale su, bez neophodnih sanitarnih prostorija i vode. Danas, kad Društvo zajedno sa djecom i mladeži broji stotinjak članova, problem premalog prostora sve je očitiji. Postojeće spremište nikako ne zadovoljava potrebe bliske budućnosti, kad ćemo imati navalno vozilo pravih dimenzija i sadržaja pa smo tako odlučili da u sklopu dogradnje izgradimo i tri garaže sa svim mogućim sadržajima i instalacijama koje traže današnje potrebe. Dogradnjom smo predvidjeli i veliku prostoriju iznad sadašnjih prostorija površine 118m2 gdje bi se održavali sastanci, vatrogasni tečajevi, Skupštine i druženja djece i mladeži. Ishođenje potrebne dokumentacije je pri kraju i želja nam je da što prije krenemo sa realizacijom našeg projekta i Nedelišću ponudimo suvremene vatrogasne objekte kakve i zaslužuje.

Sada kad se osvrćemo na rad i događaje tijekom proteklih 100 godina vezanih uz DVD Nedelišće, bilo bi neopravdano da se ne osvrnemo i na članstvo, nosioce svih aktivnosti društva. Prvi predsjednik Društva bio Franjo Marinović nakon kojeg slijede Ljudevit Filipić, Nandor Kornfeid, Vinko Vresk, Antun Preložnjak, Stjepan Mužek, Juraj Ivančić, Ivan Šket Ivan, Črnčec Juraj, Stjepan Špiranec, Ivan Kriković, Ivan Marčec, Zlatko Marciuš, Franjo Bašek, Marijan Serec, Dragutin Topoljnjak, Marijan Serec, a danas tu funkciju obavlja Zlatko Marciuš.

Funkciju tajnika DVD Nedelišće, od osnivanja pa do danas, obavljali su Aleksa Hrušoci Aleksa, Tomo Fras, Dragutin Bratko i Josip Petričević. Nakon njih dolai jedna od legendi vatrogastva u Nedelišću, Martin Viljevac. On je punih 35 godina bio tajnik našeg DVD-a, ali i alfa i omega cijelog Nedelišća. Njega je nasljedio Mijo Crnčec nakon kojeg funkciju i dužnost tajnika preuzima Zlatko Marciuš te danas Goran Kos od 2009. godine.

Prvi zapovjednik Društva bio je Juraj Znidarić, nakon kojeg dolaze Juraj Kresinger, Mijo Hižman i Franjo Kodba. Nakon njih dolazi još jedna legenda vatrogastva u našem kraju, Stjepan Špiranec, koji je član DVD-a Nedelišće bio punih 69 godina. Njega je zamijenio čovjek koji je dao ogroman doprinos razvoju vatrogastva u Nedelišću, naš današnji najstariji član, Franjo Bašek. Slijede Ivan Petričević, Zdravko Mikolaj, Vladimir Bašek i Željko Mikolaj, te Tomislav Mikolaj dok danas ovu dužnost obavlja Dario Posavec.